ÖSYM Tercihlerinde Nelere Dikkat Edilmeli?

ÖSYM Tercihlerinde Nelere Dikkat Edilmeli?



Üniversiteye geçiş sınavlarının ilk aşamasını oluşturan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Mart Pazar günü yapıldı. 2 milyon 178 bin 563 aday üniversiteli olma yolculuklarında ilk olarak bu sınavın barajlarını aşmak zorundalar. Sınav 173 il ve ilçe sınav merkezinde, yaklaşık 7 bin 300 binada 117 bin salonda gerçekleştirilecek. Sınavda toplam 303 bin kişi görev yapacak. Peki bu sene YGS'de öğrencileri neler bekliyor? ÖSYM tercihlerinde adaylar nelere dikkat etmeli?

YGS-LYS Net Sihirbazı Tıkla İndir

Yükseköğretim (Lisans-Önlisans) Program Atlası Tıkla İndir

YGS LYS Başarı Sırası Sihirbazı Tıkla İndir

ÜNİVERSİTE SINAVLARINDA GENÇLERİ YENİ BARAJLAR BEKLİYOR

Üniversiteye girebilmek için iki aşamalı sınavlar dizisinden başarıyla geçmeniz gerekiyor. Bu sınavların ilk aşamasını Mart’ta yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) oluşturuyor. Bu sınavda başarılı olanlar haziran ayında 5 ayrı oturum halinde yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) katılacaklar. Her yıl olduğu gibi bu yıl da sınavlarda sizleri değişiklikler bekliyor. Bunlar puan türü değişikliklerinden başarı sırası barajlarına ve tercih sistemine kadar geniş bir yelpazeyi içeriyor. Tüm bu değişiklikleri bilmek sizin hem sınavlara daha iyi hazırlanmanızı hem de hangi testlerde neden dikkatli olmanız gerektiğini anlamanızı sağlayacak.



TIP VE HUKUK BARAJI SÜRECEK: 2015 yılında üniversite sınavlarına giren ve hukuk ile tıp fakültelerini tercih edecek gençler ilk kez başarı sırası barajına takılmıştı. Bu yıl da tıp ve hukuk için baraj geçerli. Tıp fakültesini tercih edecek gençlerin MF-3’te ilk 40 bin, hukuk seçeceklerin de TM-3’te ilk 150 bin başarı sırasında yer almaları gerekecek.

KKTC MUAFİYETİ SON BULDU: Geçen yıl tıp ve hukuk fakültelerinde okumak isteyen gençler eğer KKTC üniversitelerini tercih ederse başarı sırası barajına takılmıyordu. Bu yıl uygulama kaldırıldı. Tıp, hukuk, mühendislik ve mimarlık için gelen başarı sırası barajları KKTC üniversiteleri için de geçerli olacak.

BU YIL HANGİ DEĞİŞİKLİKLER OLDU?

BARAJ PUANI 150’YE ÇIKTI: Bu yıla kadar YGS’nin ilk barajı olan ve geçenlere açıköğretim ile önlisans programlarını tercih etmelerini ve özel yetenek sınavlarına girmelerini sağlayan baraj, 140’tan 150’ye çıkarıldı. 2015 Aralık ayında yapılan YÖK Genel Kurulu’nda barajın 10 puan yükseltilmesi kararı alındı.

TERCİH SAYISI DÜŞÜRÜLDÜ: Şubat 2016’da ise YÖK bu kez “tercihlerle” ilgili yeni bir düzenleme yaptı. Adayların 30 tercih hakkını 24’e indirdi. Adayların açıkta kalma korkusuyla kazandıklarında gitmedikleri programları da tercih listelerine koyduklarını söyleyen YÖK, “Kontenjanlar yakılmasın” diyerek bu kararı aldığını açıkladı.

EK PUAN KALKTI, 900 BİN ADAYIN PUANI UÇTU: Bu yıl üniversite sınavına girecek ve aralarında öğretmen, imam hatip, güzel sanatlar ve spor liseleri öğrencilerinin bulunduğu 900 binden fazla öğrenci bu yıl ek puan uygulamasından yararlanamayacak. Uygulamanın kaldırılmasıyla bu öğrenciler 15 ile 30 arasında puan kaybedecek. Tüm öğrenciler gibi meslek liselilerin de yerleştirme puanları Ortaöğretim Başarı Puanları’nın (OBP) 0.12 katsayı ile çarpılması sonucunda hesaplanıyordu. Bu öğrenciler eğer kendi alanlarında lisans programlarını tercih ederlerse bu kez yerleştirme puanlarına 0.06 ek puan katılıyordu. İşte bu yıl bu haktan yararlanamayacaklar. Meslek lisesi öğrencilerinin sınavsız geçiş hakkı ise sürüyor.

MİMARLIK İÇİN BAŞARI SIRASI ŞARTI: Mimarlık fakültesi tercih edecek gençler bu yıl başarı sırası barajı ile karşılaşacak. MF-4 puan türünde ilk 200 bin içinde yer almayanlar bu yıldan itibaren artık mimarlık fakültelerini tercih edemeyecek.

MÜHENDİSLİKTE 240 BİN ARANACAK: Bu yıl baraja takılacak bir başka grup ise mühendislik tercihi yapacak gençler olacak. Onlar da MF-4’te ilk 240 bin başarı sırasında değillerse tercih yapamayacak. Ancak ziraat, su ürünleri ve orman fakülteleri tercihlerinde bu baraj geçerli olmayacak.



6 YILDA YARIM MİLYON ARTTI

ÖSYS’ye başvuran öğrenci sayısı her geçen yıl artıyor. 2010 yılında YGS’ye girmek için başvuran aday sayısı 1 milyon 512 bin 519 iken bu yıl sayı 2 milyon 178 bin 563 oldu.

ÖSYM Tercih Kılavuzu İndirmek için Tıklayınız

ÖSYM Tercih İşlemleri için Tıklayınız

ÖSYM Tercih Kılavuzu