TÜBİTAK Temel Bilimler Burs Başvuruları Başladı mı?

TÜBİTAK Temel Bilimler Burs Başvuruları Başladı mı?



TÜBİTAK Başkanı Ergin: '2 bin 205 Lisans Burs Programına getirilen yenilikle lisans eğitiminde Temel Bilimleri seçen öğrencilere verilen aylık 2 bin liraya varan bursun kapsamını genişlettik. Gerekli şartları tutan öğrencilerimizin burs başvurularını bekliyoruz. Başvurular Ekim'de sona erecek'

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Arif Ergin, 2 bin 205 Lisans Burs Programına getirilen yenilikle lisans eğitiminde Temel Bilimleri seçen öğrencilere verilen aylık 2 bin liraya varan bursun kapsamını genişlettiklerini belirterek, "Gerekli şartları tutan öğrencilerimizin burs başvurularını bekliyoruz. Başvurular Ekim'de sona erecek ifadesini kullandı.

Ergin, yazılı açıklamasında, matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilimlerin yüzyıllardır devam eden uygarlığın temel taşları olduğunun altını çizerek, TÜBİTAK olarak Türkiye'nin ihtiyaç ve önceliklerini göz önünde bulundurarak, teşviklerde revizyon ve yenilik yapmaya devam ettiklerini vurguladı.

Başarılı öğrencileri, ilginin azaldığı temel fen ve sosyal bilimlere yönlendirerek, bu alanlarda yetkin bilim insanlarının yetiştirilmesini amaçladıklarına dikkati çeken Ergin, bu yıl 2 bin 205 Lisans Burs Programına rekor başvuru beklediklerini, (https://e-bideb.tubitak.gov.tr/giris.htm) adresinden alınan başvuruların Ekim'de sona ereceğini kaydetti.


TÜBİTAK Temel Bilimler Burs Başvurularına Başlamak için Tıklayınız


Son yıllarda öğrencilerin önemli kısmının temel bilimleri tercih etmediğine değinen Ergin, şunları bildirdi:

"Temel bilimler, uygulamalı bilim dallarına altyapı oluşturmasının yanı sıra bilimin üretimiyle bilginin kavramsallaştırılmasında çok önemli bir yere sahip. Bu sebeple de temel bilimler alanında yetişmiş insan kaynağı ülkemiz için özellikle kritik ve gereklidir. Bildiğiniz gibi TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) yarım asırdır ülkemizin bilim ve teknoloji alanında gelişmesinde en kritik rolü oynayan insan gücünün yetiştirilmesine katkı sağlıyor. İlköğretim düzeyinden doktora sonrası araştırmaya kadar, bilime ilginin tetiklenmesini ve insan kaynağımızın bilimsel araştırmalara yönelmesini teşvik ediyor. Üniversite sınavında ilk 5 bine girip temel bilimleri tercih eden öğrencilerimize, aylık 2 bin lira burs vereceğiz. Temel bilimleri tercih eden ikinci 5 bine de ayda bin 500 lira burs sağlayacağız."

TÜBİTAK olarak Ulusal Bilim ve Teknoloji Politikaları 2003-2023 Strateji Belgesinde de yer alan temel bilimlerin yaygınlaştırılması üzerinde hassasiyetle durulduğuna işaret eden Ergin, Türkiye'nin dışa bağımlılıktan kurtulması için uygulamalı bilimlerle temel bilimlerin gelişmesi gerektiğini kaydetti.

TÜBİTAK BİDEB bünyesindeki burs ve destek programlarını, gençlerin ve araştırmacıların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak iyileştirildiğini bildiren Ergin, bu kapsamda yapılan revizyonlardan önemli bir tanesinin de gençleri temel bilimler alanlarında lisans eğitimi almaya teşvik etmeye yönelik yapılan çalışmalar olduğunu belirtti.

Yapılan değişiklikle öğrencilerin temel bilimleri ana dal olarak seçmese dahi burs alabildiğini kaydeden Ergin, "Örneğin, tıbbı tercih eden bir öğrencimiz yan dal olarak biyolojiyi seçerse ya da elektrik-elektronik mühendisliğini tercih eden bir öğrencimiz yan dal olarak fiziği seçerse aylık 750 liralık burstan yararlanabiliyor" ifadesini kullandı.

2 bin 205 lisans burs programı kapsamında verilecek burs miktarları şöyle:

"ÖSYM tarafından yapılan Lisans Yerleştirme Sınavında Matematik-Fen puan türünde ilk 5.000e girerek; matematik, fizik, kimya, biyoloji bölümlerinden birine yerleşen örgün lisans öğrencilerine aylık 2 bin lira, sıralamada 5 bin 1 ile 10 bin kişi arasında yer alarak matematik, fizik, kimya, biyoloji bölümlerinden birine yerleşen örgün lisans öğrencilerine aylık bin 500 lira, sıralamada 10 bin 1 ile 25 bin kişi arasında yer alarak matematik, fizik, kimya, biyoloji bölümlerinden birine yerleşen örgün lisans öğrencilerine aylık 750 lira.

ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavında YGS-1 puan türünde ilk 5 bine girerek felsefe, tarih, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, sanat tarihi, arkeoloji ve sanat tarihi, ilahiyat, Türk dili ve edebiyatı bölümlerinden birine yerleşen örgün lisans öğrencilerine aylık 2 bin lira, sıralamada 5 bin 1 ile 10 bin kişi arasında yer alarak felsefe, tarih, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, sanat tarihi, arkeoloji ve sanat tarihi, ilahiyat, Türk dili ve edebiyatı bölümlerinden birine yerleşen örgün lisans öğrencilerine aylık bin 500 lira burs verilecek.

Çift Anadal Programı, LYS sonucunda, bölümünün gerektirdiği MF yerleştirme puan türü esas olmak üzere yapılan sıralamada ilk 10 bin kişi arasında yer alarak matematik, fizik, kimya ve biyoloji bölümleri haricinde bölümlerin örgün öğretim programına kayıtlı olup matematik, fizik, kimya ve biyoloji bölümlerinde çift anadal programına (ÇAP) kayıt yaptıran lisans öğrencilerine aylık 750 lira, YGS-1 puan türü esas olmak üzere yapılan sıralamada ilk 10 bin kişi arasında yer alarak felsefe, tarih, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, sanat tarihi, arkeoloji ve sanat tarihi, ilahiyat, Türk dili ve edebiyatı bölümleri haricinde bölümlerin örgün öğretim programına kayıtlı olup felsefe, tarih, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, sanat tarihi, arkeoloji ve sanat tarihi, ilahiyat, Türk dili ve edebiyatı bölümlerinde ÇAPa kayıt yaptıran lisans öğrencilerine aylık 750 lira burs verilecek.

Ayrıca Uluslararası Bilim Olimpiyatları sonucuna göre veya Uluslararası Proje Yarışmasında ülke adına birincilik, ikincilik ya da üçüncülük kazanan ve sınavla veya sınavsız yerleşme hakkını kullanarak matematik, fizik, kimya ve biyoloji bölümlerine yerleşen örgün öğretim programına kayıtlı lisans öğrencilerine aylık 2 bin lira, Uluslararası Bilim Olimpiyatları nedeniyle seçilen uluslararası bursiyerler için bin lira + 2 bin lira kadar katkı payı, Uluslararası Bilim Olimpiyatları sonucuna göre veya Uluslararası Proje Yarışmasında ülkemiz adına birincilik, ikincilik ya da üçüncülük kazanan ve sınavla veya sınavsız yerleşme hakkını kullanarak biyoloji, fizik, kimya matematik bölümleri haricinde ilgili bölümlere yerleşen örgün öğretim programına kayıtlı lisans öğrencilerine aylık bin lira, Ulusal Bilim Olimpiyatları nedeniyle seçilen bursiyerler için 750 lira, Uluslararası Bilim Olimpiyatları sonucuna göre veya Uluslararası Proje Yarışmasında ülkemiz adına birincilik, ikincilik ya da üçüncülük kazanan ve sınavla veya sınavsız yerleşme hakkını kullanarak matematik, fizik, kimya ve biyoloji bölümleri haricinde bölümlerin örgün öğretim programına kayıtlı olup matematik, fizik, kimya ve biyoloji bölümlerinde çift anadal programına (ÇAP) kayıt yaptıran lisans öğrencilerine aylık 750 lira burs verilecek.

Yurt içinde tezli yüksek lisans veya doktora öğrenimi gören başarılı öğrencileri destekleyerek Ülkemizin ihtiyaç duyduğu bilim insanlarının yetişmesine katkı sağlamak amacıyla yürütülen 2211-Yurt İçi Lisansüstü Burs Programı kapsamında 2019 yılı yeni dönem çağrıları başvuruya açılmıştır.

Söz konusu program kapsamında yürütülen alt programların 2019 yılı yeni dönem başvuruları 25 Ekim 2019 saat 17.30’a kadar alınacaktır. Yüksek lisans ve doktora burs programları çağrı duyuruları hakkında detaylı bilgi için web sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

KYK Sorgulama