KYK İşletmelerini Kazananı Genel Müdür Belirliyor

KYK İşletmelerini Kazananı Genel Müdür Belirliyor



Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı üniversite yurtlarında kafeteryalar başta olmak üzere küçük işletmelerin yarışını kazanamayan girişimciler birer birer mahkemelere başvurmaya başladı. Nedeni ise işletmecilik yarışında genel müdürün 10 puan verme hakkı olması. Bu durum yarışta birinci isim çıksa bile genel müdürün başka bir girişimciye 10 puan vererek öne geçmesine yol açıyor. Ve bu takdir notu nedeniyle de yarış dışı kalan girişimciler mahkemelere ve Kamu Denetçiliği Kurumu'na başvuruyor.

Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun web sayfasındaki bilgilere göre, kuruma bağlı yurtlarda toplam 408 lokanta-kantin, 91 kantin, 31 lokanta, 62 kuaför, 45 fotokopi-kırtasiye, 26 çamaşırhane, 24 internet, 22 berber, 13 terzi, 8 spor salonu, 5 otobüs bilet satışı, 2 ayakkabı tamiri, 1 bilardo, 1 halı saha, 1 market, 1 sinema&tiyatro salonu, 1 de tuhafiye küçük işletme olarak faaliyet gösteriliyor. KYK, bu işletmeleri çalıştıracak girişimcileri seçme işlemini ihale olarak kabul etmiyor. Bu nedenle işletmeler için önce ilana çıkıyor. İlandaki şartları taşıyan işletmeciler başvuruda bulunuyor. Başvuruları değerlendiren seçim komisyonu, ilan edilen kriterler çerçevesinde girişimcileri puanlıyor.

10 PUAN DEVREYE GİRİYOR

Tartışmalı süreç de bundan sonra başlıyor. Kredi ve Yurtlar Kurumu Yönetim Kurulu'nun kararı çerçevesinde genel müdürün istediği girişimciye 10 puan verme hakkı bulunuyor. Genel müdürün herhangi bir kritere bağlı olmadan verdiği 10 puan genelde sıralamayı etkiliyor ve işletmeyi çalıştıracak girişimciyi belirliyor. Ancak ilan edilen kriterlere göre sıralamada geride kalan firmaların genel müdürün 10 puanıyla birinci sıraya yükselmesi ve bu firmalarla sözleşme imzalanması, konunun yargıya taşınmasına neden oldu. Avukat Melih Akkurt, bu yöntemle yapılan 4 ihaleyi idare mahkemelerine götürdü. Mahkemeler ise yaptığı ilk değerlendirme sonrasında, yargıya taşınan tüm başvurlarla, KYK'nin deyimiyle ise "işletmeci seçme işlemleriyle" ilgili olarak yürütmeyi durdurma kararı verdi. Yürütmeyi durdurma sonrasında iptal kararları da gelmeye başladı.

OMBUDSMANA DA TAŞINDI

Bir başka girişimci ise konuyu Kamu Denetçiliği Kurumu'na taşıdı. Kamu Denetçiliği Kurumu'na yaplan başvuruda Beştepe Öğrenci Yurdu lokantasını takdir yetkisi ile işleten şirketlerinin komisyon tarafından yapılan puanlamada 65 puan alarak birinci olduğu; ancak genel müdürün verdiği 10 puan ile alt sıralarda yer alan başka bir işletmecinin sözleşme yapma hakkı elde ettiği belirtildi. Kamu Denetçiliği Kurumu, yasal mevzuat gereği öncelikle başvurunun Gençlik ve Spor Bakanlığı'nca değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, dilekçeyi bakanlığa yönlendirdi. Kurumun bakanlığa gönderme kararında, genel müdürün istediği adaya 10 puana kadar takdir yetkisi kullanması yönünde bir düzenleme yapıldığına dikkat çekildi ve "Şikayetçi dilekçesinde yer alan tüm iddiaların araştırılması açısından şikayet başvurusu ve eklerinin Gençlik ve Spor Bakanlığı'na gönderilmesine karar verildi" denildi.

Genel müdüre 10 puanlık takdir yetkisi veren düzenlemenin halen geçerli olup olmadığı ve bu uygulamanın gerekçelerini Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü'ne de sormak için ilgili yerlere başvuran Hürriyet muhabirine bir dönüş olmadı.

4. sıradan birinciliğe

YARGIYA taşınan ihalelerden biri de Trabzon Nizamiye Yurdu C Bloğu'nun kantinin işletilmesi oldu. Ankara 16. İdare Mahkemesi'nin kararında belirli kriterler dikkate alınarak yapılan değerlendirmede 53 puan alarak 4. sırada olan işletmecinin, genel müdürün verdiği 10 puanla işletmecilik hakkı kazanıdığına dikkat çekildi. Genel müdürün artı 10 puan tercih hakkını hangi gerekçelerle kullandığına dair somut bir hususun ortaya konulamadığı vurgulanırken, "işlemin iptaline" oybirliğiyle karar verildiği ifade edildi.


KYK Ana Sayfa Girişi Yapmak için Tıklayınız

KYK Sorgulama