2018 ÖSYM YKS-TYT Sınav ve Başvuru Tarihleri Belli Oldu mu?

2018 ÖSYM YKS-TYT Sınav ve Başvuru Tarihleri Belli Oldu mu?



Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan resmî açıklamalar neticesinde 2017-2018 eğitim öğretim dönemi içinde üniversiteye geçiş sisteminde YGS ve LYS sınavının yerine Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı düzenlenecek. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Özer, YKS'nin ne zaman yapılacağına ilişkin kesin tarihin belirlendiğini duyurdu.

Prof. Dr. Özer, YKS'ye ilişkin her türlü hazırlığı yaptıklarını belirterek, "Üzerinde durduğumuz tarih, Ramazan Bayramı sonrasında 23-24 haziran 2018." dedi. 15 dakika kuralının kaldırıldığını da kaydeden Özer konuşmasında, "Artık 09:45 kuralı uygulanmayacak. Sadece, sınav başlama saati olan 10:00'dan sonra öğrenciler sınava alınmayacak." ifadelerine yer verdi.

2018 ÖSYS Kılavuzu İndirmek için Tıklayınız

2018 ÖSYS Başvuru İşlemlerini Yapmak için Tıklayınız

Bugünlerde üniversite aday adayı olan pek çok öğrenci ,ÖSYM'nin olmazsa olmaz iki sınavı olan YKS-TYT'nin 2018 yılı sınav ve başvurularının hangi tarihlerde yapılacağını merak ediyorlar.İşte tüm detaylarıyla 2018 ÖSYM YKS-TYT Sınav ve Başvuru Tarihleri Mart 2018 olarak açıklandı.


Adaylar 2018 ÖSYM-YKS-TYT başvuru kılavuzu ve formuna ilgili tarihler arasında ÖSYM'nin (http://www.osym.gov.tr) internet adresinden ulaşabileceklerdir.Başvuru kılavuzu adayların adreslerine gönderilmyecek. Başvuru işlemleri ilgili tarihlerde yayınlanan bu kılavuza göre yapılacak.

Adaylar 2018 ÖSYM YKS-TYT giriş yerlerini gösteren belgelerini ilgili tarihler arasında ÖSYM'nin (https://ais.osym.gov.tr/) internet adresinden edinebileceklerdir.

15 DAKİKA KURALI KALKTI

ÖSYM olarak adayların şikâyet ettiği birçok konuda iyileştirme yapacaklarını açıklayan Prof. Dr. Özer, "09:45 kuralı konusunda atılacak bir adım olup olmayacağı" sorusunu cevaplarken, "15 dakika kuralını kaldırıyoruz. Sınav başlama saati olan 10.00'dan sonra öğrenciler sınava alınmayacak. Öğrencinin lehine olabilecek ve ÖSYM'nin işleyişinde herhangi bir problem oluşturmayacak her türlü iyileştirmeyi yapacağız." dedi.

Sınavdaki kural ihlallerine ilişkin bazı esneklikler sağlayacaklarını da bildiren Özer, "Önceliğimiz, ÖSYM içerisinde güvenliği maksimum seviyede tutmak, ondan sonra sınavın sağlıklı ve güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak. Sınav kuralları ile ilgili şu anda çalışma yapıyoruz. Sınavların ölçme ve değerlendirme ilkeleri açısından isabetli ve geçerli olması da her daim önceliğimiz." diye konuştu. (turkiyegazetesi.com.tr)

YKS SINAV ÜCRETİ NE KADAR?

Sınav ücretini de minimumda tutmaya çalışacaklarını vurgulayan Prof. Dr. Özer, "İki oturumun toplam ücretinin 120 lira olmasını planlıyoruz." bilgisini paylaştı.

Öte yandan YKS ücretlerinin önümüzdeki yıl ödeneceği bankalara dair henüz bir açıklama yapılmamasına karşın, ücretlerin kamu bankalarına yatırılması gündeme gelebilir. Kamu bankalarının yanı sıra bazı özel bankların da KPSS ödemesi kabul etmesi bekleniyor.

MÜFREDAT DIŞI SORU YOK

Prof. Dr. Özer ayrıca, sınava başvurunun mart ayı içinde yapılacağını bildirdi. Sınav takvimi, sınav süreleri, sınav başlangıç saatlerine ilişkin çalışmaların devam ettiğini belirten Özer, "Müfredat dışı soru kesinlikle sorulmayacak." dedi.

Prof. Dr. Özer, ikinci oturumda Türk dili ve edebiyatı-coğrafya 1, sosyal bilimler, matematik ve fen bilimleri olmak üzere 4 test yer alacağını hatırlatarak, "Sınav sürelerinin ne olacağı konusunda çalışmaları sürdürüyoruz. Cumartesi günü öğleden sonraki oturum tek olacağından, sınav süresini de buna göre ayarlayacağız. Sınav süresi konusunda adaylarımızın içi rahat olsun. Zaman konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamayacaklar. Hatta tercihi netleşmiş olan, sayısal, sözel veya eşit ağırlık tercihi netleşen adayların, sadece iki testi alacakları için çok daha geniş bir sürede soruları çözme imkanları olacak." diye konuştu.

ENGELLİ ADAYLAR İÇİN ÖZEL HAZIRLIK

ÖSYM'de engelli adaylar için daire başkanlığı kurulduğunu, 15 sınav merkezinde engellilere yönelik sınav yapılabildiğini vurgulayan Özer, "2018 yılı için tüm sınav merkezlerinde engellilerin sınava girebilmesiyle ilgili hazırlıklarımız devam ediyor. Hedefimiz bu. Engelliler bizim için çok kıymetli, engellilerin önündeki engelleri kaldıracağız." ifadesini kullandı.

ESKİ SINAVLAR KONTROL EDİLECEK

Özer, ÖSYM'nin tüm süreçlerini masaya yatırdıklarını bildirdi. Soru hırsızlığına ilişkin davalarla ilgili Özer, "Adalet olmazsa güven duygusu olmaz. Adaylar, sınavlarda aldıkları puanlara göre üniversitelere yerleşiyorlar veya memur, akademisyen ya da uzman olabiliyorlar." değerlendirmesinde bulundu. (turkiyegazetesi.com.tr)

Sınav güvenliği ile ilgili konuda kendilerinden önce başlayan bir sürecin bulunduğuna işaret eden Prof. Dr. Özer, şunları kaydetti:

"Biz bunun takipçisi olacağız ve çok daha güçlü bir hale getireceğiz. Soru hazırlamadan sınavın bitmesine kadar geçen tüm süreçleri takip edebilen bir sistem kuracağız. Ayrıca, geriye dönük olarak da süreçleri izlemeye alacağız. ÖSYM'nin yaptığı tüm sınavlara ilişkin geriye dönük incelemeler başlatıyoruz artık. Herhangi bir soruşturma olması gerekmiyor. ÖSYM, kendi kontrol mekanizmalarını kuracak. Yani, belli bir sistematik çerçeve içerisinde geriye dönük olarak adayların 10 yıllık sınav sonuçları rutin olarak incelenecek."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN YÖK VE EĞİTİMCİLERE UYARI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki yıl ilk kez olarak uygulanacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)'ye dair açıklamalarda bulundu. MEB, YÖK ve eğitim danışmanlarını toplayarak, yeni sistemin neler getireceği, nasıl uygulanacağı ve sonuçlarının öğrencileri nasıl etkileyeceği konularında bilgi aldığı ifade edilen Erdoğan, üniversiteye girişte büyük bir dönüm yaşayan milyonlarca öğrencinin mağdur edilmemesi adına YÖK'ü ve eğitimcileri uyardı.

EN ÇOK SOSYAL BİLİMLER TARTIŞILIYOR

YÖK'ün yaptığı açıklamada YKS'de özellikle sosyal bilimler sorularının çıkarılması eleştirilere yol açmıştı. YÖK, bunun üzerine, ikinci sınava geçiş için 180 barajını kaldırmış ve iki sınavın ortalamasında 180 puanının yeterli olacağını açıklamıştı. Ayrıca Eşit Ağırlık öğrencileri için tarih ve felsefe soruları getirmişti. Ancak YÖK'ün tüm öğrenciler için tek bir kitapçık içinde 160 soru soracağını ve soru başına düşen süreyi uzatarak her sorunun da değerinin eşit olduğunu açıklaması, sayısalcılara avantaj, sözelcilere dezavantaj yorumlarına sebep oldu. (turkiyegazetesi.com.tr)

Geçen yıla göre bir sözel öğrencisi yeni sınavda aynı başarıyı gösterse bile yaklaşık 100 bin kişi geriye düşme riskini taşıyor. Yeni sistem Meslek Teknik Liseleri, İmam Hatip Liseleri ve Sosyal Bilimler Lisesi ve tüm sözel öğrencilerine mağduriyet yaşatabileceği şeklinde değerlendiriliyor. Ayrıca sınavın ilk oturumunda sadece Türkçe ve matematik sorulması, öğrencilerin tarih, din, felsefe gibi temel sosyal bilimler alanında tek bir soru dahi yapmadan tıp ve mühendislik alanlarını kazanabilecek olması da eleştiriler arasında yer alıyor.

ERDOĞAN: GENÇLER MAĞDUR EDİLMESİN

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, söz konusu endişelerin giderilmesini, yeni sınavın hiçbir öğrencinin mağduriyet yaşamasına müsaade edilmeyecek şekilde dizayn edilmesi talimatı verdiği öğrenildi. Öğrencilerin endişelerine dikkat çeken Erdoğan; "Gençler mağdur edilmesin. Sosyal bilimler dezavantaja yol açmasın, mesleki eğitim cazibesini korusun, temel bilimlere ilgi teşvik edilsin." diyerek talimatları iletti.